Bewaren van Spaanse ham

Of zet de Spaanse ham in de daarvoor bestemde hamhouder. Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maanden bewaard worden. Let op: bewaar een Spaanse hampoot nooit in een koeling of koelkast!

Aangesneden bewaart u de ham het beste op een niet al te vochtige, luchtige plaats op kamertemperatuur. Het aangesneden deel kunt u het beste afdekken met de plakjes vet die u aan de bovenzijde of zijkanten steeds wegsnijdt. Dit voorkomt uitdrogen van de ham. Dek de gehele ham voorts af met een droge katoenen doek. Nooit met cellofaan! En de aangesneden hampoot ook nooit in de koelkast of koeling bewaren. Op deze wijze kunt u de ham weken vaak maanden lang bewaren.

De bovenste laag zal misschien wat uitdrogen, maar bederven kan niet. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in ons land kan er lichte schimmelvorming op een Spaanse ham ontstaan. Deze schimmelvorming is een onderdeel is van het rijpingsproces. Een Spaanse ham wordt bij verlaten van de bodega met maisolie "gewassen", maar er kan altijd weer schimmelvorming optreden, met name als de omgeving waarin de ham bewaard wordt vrij vochtig is. Niet te vergeten: een echte Spaanse ham is en blijft een 100% natuurproduct. De eventuele schimmelvorming is altijd eenvoudig te verwijderen met een doekje met maisolie.

Eet smakelijk!!